Ar speltas miltiem var aizvietot tradicionālos kviešu miltus. Speltas miltus var izmantot maizes cepšanai, makaronu izstrādājumu pagatavošanai, cepumu, kēksu, pīrāgu, kūku, pankūku, vafeļu, kā arī citu kulinārijas šedervu pagatavošanai.
Speltas miltiem ir divi tipi: vairums raduši pie baltajiem miltiem, retāk izvēlas pilngraudu miltus. Pilngraudu miltos pēc malšanas paliek visas graudu daļas: dīglis, endosperma un grauda apvalki. Ēdienu pagatavošanai var izvēlēties abus miltu tipus.
Gatavot ēdienus no speltas miltiem ir tikpat vienkārši, kā no tradicionālajiem kviešu miltiem. Jāteic, ka pateicoties speltas olbaltumvielu unikālajai struktūrai, pats ēdienu gatavošanas process mazliet atšķiras. Bet, atceroties dažus noteikumus, ēdienu pagatavošana no speltas kļūst par ierastu procesu, bet Jūsu ģimene un Jūs baudīsiet ēdienu ar lielāku uzturvērtību.
Milti
Speltas lipekļa struktūra atšķiras no tradicionālo kviešu struktūras, un mēs vēlamies vērst Jūsu uzmanību dažām niansēm.
- Ūdens. Pie ēdienu pagatavošanas no speltas miltiem, nepieciešams pievērst uzmanību ūdens daudzumam – pievienojot pārāk daudz ūdens, mīkla kļūst lipīga un šķidra, bet pievienojot pārāk maz ūdens, tā būs pārāk sausa un cieta. Ēdiena pagatavošanā iesakām izmantot par ¼ mazāk ūdens, nekā tradicionālajiem kviešu miltiem.
- Maisīšana. Mīklu no speltas miltiem nepieciešams mīcīt rūpīgāk, nekā no tradicionālajiem kviešu miltiem. Ja mīkla nebūs pietiekami izmīcīta, tajā var palikt kunkuļi. Tomēr, atcerieties, ka speltas lipekļa īpašās struktūras dēļ, nemīciet mīklu pārāk ilgi! Pašas svarīgākās ir pirmās mīcīšanas minūtes, sākot no tā brīža, kad pievienojat ūdeni, nav ieteicams mīklu mīcīt vairāk par 4 minūtēm. Maisot mīklu pārāk ilgi, olbaltumvielas, kas uztur mīklas struktūru, sabruks un mīkla izjuks.
- Temperatūra. Speltas miltiem nepatīk augsta temperatūra, tādēļ, ja Jūs gatavojat mērces no šiem miltiem, nelejiet tiem virsū verdošu ūdeni, bet izmantojiet remdenu, atdzesētu ūdeni.
- Maizes cepšana. Šajā gadījumā vislabāk sagatavot maisījumu no speltas miltiem. Samaisiet pusi no visām sastāvdaļām, kuras Jūs vēlaties izmantot un atstājiet maisījumu uzbriest uz 5-12 stundām. Pēc tam pievienojiet pārējās sastāvdaļas un gatavojiet, kā ierasts.
Jūs vienmēr varat būt pārliecināti, ka izmantojat dabīgus produktus.
Graudi
Sagatavot speltas graudus ir viegli – tos nepieciešams uzbriedināt un uzvārīt. Speltu varat pasniegt kā piedevu vai receptēs ar tiem aizvietot baltos rīsus.
Ja vēlaties mīkstus graudus:
Katliņā ieberiet 1 glāzi speltas graudus un aplejiet ar 3 glāzēm ūdens, tad uz lēnas uguns vāriet 60-90 minūtes.
Ja vēlaties cietus graudus:
Katliņā ieberiet 1 glāzi speltas graudus un aplejiet ar 2 glāzēm ūdens, tad uz lēnas uguns vāriet30-40 minūtes, ar katliņam uzliktu vāciņu