Speltas kvieši salīdzinājumā ar tradicionālajiem kviešiem
Speltu pēc klasifikācijas iedala kviešu dzimtā, lai gan šī graudaugu kultūra ļoti atšķiras no tradicionālo kviešu kultūras. Šo divu graudaugu olbaltumvielu molekulārā struktūra ir atšķirīga: speltas olbaltumvielas labāk šķīst ūdenī un sadalās, tādēļ labāk asimilējas organismā. Lipeklis – par kuru mūsdienās tik daudz tiek diskutēts un no kura cenšas izvairīties – tās arī ir olbaltumvielas, bet speltas kviešu lipeklis ir atšķirīgs pēc savas struktūras. Tā kā speltas graudi nāk no kviešu dzimtas, produktiem, kas pagatavoti no šiem miltiem, uz iepakojuma norāda, ka tie satur lipekli.
Viena no galvenajām speltas priekšrocībām ir lipekļa unikālā struktūra, kuras dēļ olbaltumvielas labāk asimilējas. Galvenās atšķirības starp speltas un tradicionālajiem kviešiem:
- Ģenētiskās atšķirības,
- Uzturvērtība,
- Lipekļa struktūra,
- Šķiedrvielu daudzums.
Dabiskā aizsardzība pret apkārtējās vides ietekmi
Speltas graudi ārēji ir ļoti līdzīgi tradicionālajiem kviešiem, izņemot vienu ļoti svarīgu atšķirību. Speltas graudi atrodas plēksnēs, kas aizsargā graudu no apkārtējās vides kaitīgās ietekmes un kaitēkļiem. Tieši šo plēkšņu dēļ speltas graudiem nav nepieciešams minerālmēslojums. To pašu nevar teikt par tradicionālajiem kviešiem – graudi, kuri neatrodas plēksnēs, tiek pasargāti no kaitēkļiem ar mākslīgiem paņēmieniem – pesticīdiem.
Speltas graudi paliek plēksnēs līdz malšanai – kulšanas, transportēšanas un uzglabāšanas laikā – tādā veidā saglabājot vairāk barības vielas un nodrošinot svaigumu ilgākā periodā līdz produkta ražošanas brīdim.
Tā kā speltas graudi ir izturīgi pret apkārtējās vides ietekmi un tiem nav nepieciešami minerālmēslojumi, tad izvēloties un lietojot speltas produktus, mēs pasargājam sevi un apkārtējo vidi no ķīmiskā piesārņojuma.
Pārstrāde
Speltas graudi atrodas plēksnēs, kas no kopējās graudu masas sastāda 30-35%. Tādēļ šo graudu pārstrāde atšķiras no tradicionālo kviešu apstrādes. Tradicionālajiem kviešiem apvalks atdalās kulšanas laikā, bet speltas graudiem nē. Speltas graudaugiem ir nepieciešama papildus mehāniskā apstrāde. Tā kā speltas graudu sagatavošana aizņem vairāk laika un šis process ir sarežģītāks, šī graudaugu kultūra ir krietni dārgāka par tradicionālo kviešu kultūru.